Προσυνεδριακή συνάντηση για την νησιωτική πολιτική

Τη Δευτέρα 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, προσυνεδριακή συνάντηση, με αντικείμενο τη νησιωτική πολιτική και τα τοπικά ζητήματα που απασχολούν τους αιρετούς των νησιών μας.

  • Την ίδια ημέρα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης της Κ.Ε.Δ.Ε. πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των περισσότερων Δημάρχων των Νησιών μας
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο πρότεινε να υπάρξει άμεση αντίδραση των συλλογικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, (Π.Ε.Δ., Κ.Ε.Δ.Ε.& Ε.Ν.Π.Ε.) και τη συμμετοχή στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 21 Απριλίου. Στη συνεδρίαση αυτή, συμμετείχε ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. κος Χατζηδιάκος Φώτης Δήμαρχος Ρόδου και ένας σημαντικός αριθμός δημάρχων από το Νότιο Αιγαίο.
  1. 1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
  1. 2. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
  1. 3. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
  1. 4. Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ηςΜαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη  στοιχειώδη λειτουργία τους.
  1. 5. Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
  1. 6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
  1. 7. Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.»

Το προσυνέδριο αυτό οργανώθηκε από την Κ.Ε.Δ.Ε. ενόψει του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της, με θέμα: «Η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους πολίτες μπροστά» που θα πραγματοποιηθεί 7-9 Μαΐου 2015, στη Χαλκιδική. Στον προσυνεδριακό αυτό διάλογο συμμετείχαν οι αιρετοί από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
Κύρια θέματα συζήτησης ήταν το μεταναστευτικό και το επικείμενο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος Γ., ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για τις ενέργειες που έχει προβεί η Περιφέρεια και για τις προτάσεις που έχει καταθέσει προς την Κεντρική Διοίκηση, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας από την παράνομη εισροή μεταναστών σε αυτά.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγινε γνωστή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), με τίτλο: ‘’Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος’’, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 41/20-4-2015. Σύμφωνα με την προαναφερόμενη ΠΝΠ, οι Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού υποχρεούνται να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και τα κεφάλαια των προθεσμιακών τους καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την έκδοση repos, για τον δανεισμό του Κράτους.
Το σύνολο των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου και ο παριστάμενος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, διατύπωσαν την πλήρη αντίθεση τους για την έκδοση της προαναφερθείσας ΠΝΠ, η οποία ουσιαστικά οδηγεί στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων και των Περιφερειών. Η απόφαση αυτή πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού της αυτοδιοίκησης, θα δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στη χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών των δήμων, ανατρέπει πλήρως τον προγραμματισμό ακόμη και των βραχυπρόθεσμων των δραστηριοτήτων μας και τέλος αμφισβητεί τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε στη μισθοδοσία του προσωπικού σε βάθος μηνών.


Από την πλευρά της Κυβέρνησης στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κος Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης, να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ, υποχρεώνοντας τους δήμους να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οι εξηγήσεις του κ. Υπουργού δεν απάντησαν στα ερωτήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι και που αφορούσαν κύρια την αντισυνταγματικότητα της ΠΝΠ, καθώς και για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα οποία ουσιαστικά θα οδηγήσουν στην αναστολή της λειτουργίας των δήμων, στην απώλεια έργων, αλλά και στην μη παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες, τις οποίες έχουν σήμερα μεγάλη ανάγκη λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκδόθηκε ψήφισμα – απόφαση από το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , το οποίο υιοθετήθηκε και από τις Π.Ε.Δ., οι οποίες συμμετείχαν στην προαναφερόμενη διαδικασία και στο οποίο αναλυτικά αναφέρονται τα παρακάτω:
«Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Ως Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου καλούμε τα δημοτικά συμβούλια των δήμων μας, να υιοθετήσουν το προαναφερόμενο ψήφισμα – απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε.
Η Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει με το παραπάνω στη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, δεχόμενη δραματική μείωση των πόρων της, σε ποσοστό πλέον του 65%. Τα δημοσιονομικά πλεονάσματα της χώρας στηρίχθηκαν σε μεγάλο βαθμό στους δήμους και όχι στα ελλείμματα που εξακολουθεί να παράγει η κεντρική διοίκηση.
Καλούμε τους δημότες των νησιωτικών μας δήμων να σταθούν στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διότι η ενέργεια της Κυβέρνησης να δεσμεύσει τους πόρους μας, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες στην ποσότητα και ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δήμους, στην υλοποίηση των προγραμματισθέντων και υλοποιούμενων έργων και κοινωνικών δράσεων και πολιτικών και θα οδηγήσει στην περαιτέρω συρρίκνωση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης των τοπικών μας κοινωνιών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *